Παλαμήδι

Ανάμεσα στα αξιοθέατα του Ναυπλίου ξεχωρίζει το ξακουστό κάστρο του Παλαμηδίου, ένα επιβλητικό ενετικό φρούριο, το οποίο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Ο απόκρημνος ομώνυμος λόφος οχυρώθηκε από τους Βενετούς ύστερα από μάχη με τους Τούρκους κατά τον Βενετοτουρκικό πόλεμο το 1687. Το φρούριο ήταν απόρθητο και αποτελείτο από οκτώ προμαχώνες που τους συνέδεαν κοινά τείχη. Η πόλη του Ναυπλίου επικοινωνούσε με γαλαρία ενώ αργότερα έγιναν τα 857 σκαλοπάτια.

Μέσα στον ομώνυμο προμαχώνα στην κορυφή του φρουρίου, διατηρείται ακόμη το εκκλησάκι του Αποστόλου Ανδρέα, που χρονολογείται από την εποχή των ενετών. Καθώς προχωράμε, δίπλα στο εκκλησάκι, βρίσκεται ο προμαχώνας «Μιλτιάδης». Εκεί φυλακίστηκε ο ήρωας της Επανάστασης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Η πρόσβαση στο φρούριο γίνεται είτε οδικώς μέσω αυτοκινητόδρομου στην ανατολική πλευρά, είτε ανεβαίνοντας τα 857 σκαλοπάτια που είναι σκαλισμένα στο βράχο. Ανεβαίνοντας, το τοπίο σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή, μέχρι να φτάσεις στο ψηλότερο σημείο όπου από εκεί μπορείς να απολαύσεις μια καταπληκτική θέα προς την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Φωτογραφίες